Outbacker Perth Plus

Outbacker Perth Plus

 Skriver och lägger upp lite om denna mobilantennen, som jag testat och mätt upp. Den inhandlades för x antal år sedan, och först nu så har jag tagit tag i saken. Den har väl fått en del skiftande omdömmen, och här kommer lite av min upplevelse. Jag berättar mer till bilderna jag läger upp.

 

o2

 

Här har jag gjort lite enkelt och monterat den på ett fotostativ. Det verkar vara en rejäl och stabil konstruktion som består av två delar som ni ser. Jag tror säkert att den håller för lite hårdare behandling om det skulle förekomma. Vad det gäller det tekniska, tror jag att strålningsvinkeln är rätt låg, och den är kanske inte heller bland den mest effektiva antennern heller. Aningen smalbandig också… Men visst den funkar hyggligt bra, samt att det är en multibandare, och går på 80, 60, 40, 20, 17, 15, 12, 10, 6, 2 metersbanden. Men 80 meter på den fysiska längden, nja, det ska jag testa nästa sommar.

 

o3

 

 Antennen som jag har levererades med tre olika toppspröt.

 o4

Det lägsta sprötet till höger i bild, används för 80-10 metersbanden. Sprötet i mitten med grön färg används till 6-metersbandet, och sprötet till vänster givetvis då til 2-meterbandet.

 

o5

Här har jag satt dit bandväljarkabeln  för användning på 10-metersbandet.

o6

Här sitter den inkopplad för 40-meterbandet. OBS! notera att jag inte virat bandväljarkabeln runt antennen på de två ovanstående bilderna. Gör man det får man en sämre antenn, även om tillverkaren skriver att man ska göra så. Det kanske inte ser så fint ut om den hänger som jag har gjort, men den påverkar faktiskt antennen induktivt har jag kommit fram till.

o7

 Här har jag lindat den enligt tillverkarens manual. Hur ni än väljer så är det på eget ansvar och bekostnad ni prövar de olika alternativen.

 o8

 

 När man ansluter bandväljarkabel så gör man det mellan WL och till det band man önskar köra på, men glöm inte byta spröt för de högre banden. Spröten har en liten ritsad linje så att man hamnar skapligt rätt med SWR. I uttaget NC kan man parkera En kabelända.När man använder 80-meters bandet säger tillverkaren att man ska ta bort bandväljarkabebeln helt och hållet.

o9

 Ansluten till 10-meter…

o10Min Outbacker är  en Perth Plus, men det finns ett antal fler olika modeller från dem.

 o11

 Här ser ni jordkabeln (grön) som sitter kopplad i G, alltså jord/ground. Jordningen är MYCKET viktig del för att den här antennen ska fungera på bästa sätt, slarva inte med det. Placeringen på bilen är också avgörande för funktionen, viss SWR kan man få leva med. Men prova, och åter prova!

Lycka Till!

 

 

 

 

Kommentarer är stängda.

sm4uwa

Hej…

Välkommen in på min hemsida, och kul att du hittade hit! På den här sidan lägger jag upp lite av mina intressen. Kanske du hittar något som kan vara intressant. Amatörradio, växter, stenar, resor mm. Kolla under flikarna så finns det du söker där förhoppningsvis... Jag försöker hålla sidan uppdaterad så ofta det är möjligt. If you want to Contact me, go to the tab "Contact me" Write in englisch, or your language. I Always reply as soon as possible.

Message…

JKiK, Äta Gröna bär och harissa!
%d bloggare gillar detta: